Przepisy na ekologiczne, pyszne, urozmaicone i wartościowe potrawy
bez glutenu, mleka, jajka, cukru i chemii

sobota, 28 stycznia 2012

racuchy z mięsem i warzywami


Niejedna mama staje na głowie, żeby skutecznie dziecku "przemycić" mięso w posiłku, nie mówiąc o warzywach...

Oto przykład posiłku, który jest wartościowy, sycący, pyszny, łatwy i szybki do przygotowania, a przede wszystkim "ładnie" wyglądający dla dziecięcego wzroku ;)



Składniki:
1/2 szklanki ugotowanego mięsa z indyka
1 ugotowana marchewka
1 cukinia wilekości ogórka szklarniowego
1/2 szklanki wody
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
5 łyżek kaszki Sinlac
3 łyżeczki zastępnika jajka (równowartość 1 jajka)
2 szczypty soli
2 szczypty ksylitolu

miksować blenderem wkładając do pojemnika składniki w takiej kolejności jak podane są składniki (tzn. najpierw mielimy samo mięso, potem do mięsa dokładamy marchew i wodę, mielimy, następnie obraną cukinię itd.). Smażymy z obu stron na patelni na oleju rzepakowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz