Przepisy na ekologiczne, pyszne, urozmaicone i wartościowe potrawy
bez glutenu, mleka, jajka, cukru i chemii

poniedziałek, 27 lutego 2012

najszybsze ciasteczka

 Jak zrobić szybko - dosłownie w kilka minut ciasteczka?
Z gotowego ciasta francuskiego!
Ja kupuję z firmy Balviten
i robię razem z dziećmi ciastka wykrawane foremkami do pierników:

 Ciasto francukie z Balvitenu wygląda tak:
 w opakowaniu 500g jest kilka takich gotowych "placków"
 z których wystarczy wykroić kształty
 położyć na blasze wyłożonej wysmarowanym tłuszczem papierem


 świetna zabawa i świetna wyżerka :)

Przy kładzeniu na blachę należy pamiętać, żeby układac ciasto w odstępach od siebie, ponieważ trochę rośnie podczas pieczenia.
Piec jak ciasto frnacuskie - mój piekarnik daje radę zarumienić ciastka na złoto w 175 C w 15-20 min.
UWAGA!!!  Ciasto nie jest słodkie samo w  sobie, smakuje jak typowe francuskie.
Jeśli chcemy otrzymać słodsze ciastka - przed włożeniem do piekarnika posypać można cukrem. Ja używam do tego ksylitolu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz