Przepisy na ekologiczne, pyszne, urozmaicone i wartościowe potrawy
bez glutenu, mleka, jajka, cukru i chemii

piątek, 24 lutego 2012

ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek przygotowane z gotowej niemieckiej mieszanki "Brownies"
zakupionej w sklepie internetowym Balviten

Poniżej przepis z opakowania:

  a oto jego tłumaczenie: 
Czas przygotowania: ok. 25 min
Forma:  20x20 cm
150g miękkiej margaryny, 2 płaskie łyżeczki   mączki chleba świętojańskiego (albo 2 płaskie łyżki mączki sojowej), 100ml wody, (albo mleka ryżowego albo sojowego)
1.      Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, góręi dół.
2.      Rozpuścić w naczyniu (garnku) margarynę i dodać 100 ml zimnej wody ( albo mleka ryżowego albo sojowego)
3.      Zawartość tego pudełka (BrownieMischung- mieszanka Brownie) wsypać do miski, dodać do tego mączkę sojową i wymieszać.
4.      Dodać do tego roztopioną margarynę z wodą i wymieszać na gładką masę.
5.      Masę przelać do formy i równo wygładzić.
6.      Piec ok. 25 min na środkowej półce w piekarniku.
7.      Pozostawić do ostygnięcia i pokroić na kawałki.

Ja użyłam margaryny sojowej firmy Provamel - 3/5 opakowania to 150 g



 zamiast mąki sojowej dałam dwie łyzki koncentratu z firmy Bezgluten

aby w cieście nie było czekolady, mieszankę przesiałam przez sito




 masę wyłożyłam na blachę tortową o średnicy 25 cm



 Ciasto wypiekło się świetnie - na blasze wyłożonej papierem wysmarowanym margaryną sojową

Na opakowaniu jest też instrukcja wykonania ciasta z  dodatkiem jaj i wypieku muffinek z tej mieszanki.

UWAGA!!! Informacja dla osób uczulonych na kakao - w składzie mieszanki jest 8% kakao
Mieszanka nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz