Przepisy na ekologiczne, pyszne, urozmaicone i wartościowe potrawy
bez glutenu, mleka, jajka, cukru i chemii

środa, 16 października 2013

Creme brulee bez jaj i mleka (i cukru)


Crème brûlée



Pyszny deser waniliowy - w tłumaczeniu: przypalony krem.
W wersji oryginalnej przygotowywany jest na bazie 
jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru.
Mój Syn prosił mnie, bym na jego Urodziny zrobiła ten krem w wersji dietetycznej dla niego.
Podjęłam wyzwanie z drżeniem czy uda się - w końcu krem z jajek i śmietany bez jaj i śmietany..hmm..trochę jakby nierealne...a okazało się jednak nie tylko możliwe, ale i smaczne :)

Składniki: (wszystkie poza zamiennikiem jajka kupiłam w Evergreen)-ksylitol - 4 łyżki
-fruktoza z wanilią -2 łyżki
-fruktoza -do zrobienia karmelowej skorupki


 -śmietana ryżowa - użyłam gęstej takiej, 300 ml. (próbowałam ze śmietanką sojową, ale z ryżową smakuje zdecydowanie lepiej :)
 -zamiennik jajka - 100 ml wody zmiksowane z 5 łyżeczkami proszku

Przygotowanie:
Miksujemy śmietankę z łyżeczką wody, gotujemy ją mieszając.
Miksujemy zamiennik jajka z wodą wg proporcji podanych wyżej, dodajemy ksylitol i fruktozę z wanilią i miksujemy do gładkiej masy.
Do zamiennika z cukrem dodajemy po trochu gorącej śmietanki, wciąż miksując.
Wlewamy do kokilek i pieczemy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 100 C.
"upieczony" krem 
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu kremu, kokilki wkładamy do lodówki na 3-4 godz.
Następnie posypujemy powierzchnię kremu fruktozą

 i palnikiem karmelizujemy aż zrobi się przeźroczysta, szklista skorupka.





Jeśli ktoś chce zrobić wersję bez cukru - proponuję użyć ksylitolu do zamiennika jajka, nie dodawać fruktozy z wanilią, tylko zgodnie z oryginalnym przepisem - użyć laski wanilii. Wówczas rozcinamy ją, wyjmujemy z niej ziarenka, wrzucamy do gotującej się śmietanki (całą laskę też dajemy do śmietanki na czas gotowania jej, następnie wyjmujemy). Nie robimy wtedy też skorupki z ksylitolu - nie nadaje się do jej zrobienia - nie karmelizuje się!!! - ale krem i tak jest pyszny nawet bez niej...

Ma dwie wady - za szybko znika i uzależnia ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz