Łatwo i szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają ;)
Potrzebne produkty:
Bezglutenowe rożki waflowe do lodów - ja miałam z firmy Bezgluten. Są smaczne i nie nasiąkają szybko.
Cukier waniliowy - 2 łyżki. Ten jest na bazie fruktozy (cukier prosty, owocowy) i prawdziwej wanilii, a nie aromatu waniliowego, jak w cukrach waniliowych ogólnodostępnych. Kupiłam w Evergereen
Śmietana ryżowa - 200 ml. - ta jest gęsta i dlatego dobrze się nadaje do ubicia jej do lodów. Również mam ją z Evergreen
Mleko sojowe - 200 ml - użyłam Provamel natural z Evergreen
Proszek Arrowroot - 2,5 łyżki - naturalny zagęszczacz który można stosować do lodów, kupiony w Evergreen
Ksylitol - cukier brzozowy 1/3 szklanki
Syrop z agawy - ok. 3 łyżki. - z Evergreen.
Przygotowanie:
Mleko sojowe zmiksować z ksylitolem i cukrem waniliowym, przelać do miski.
Śmietanę sojową zmiksować z cukrem waniliowym i arrowroot, kurkumą i syropem z agawy. Dodać to do miski z mlekiem i wymieszać łyżką.
Całość wlać do maszyny do robienia lodów - ja korzystam z takiej promocyjnej z Biedronki ;)
Jak lody są już odpowiedniej konsystencji - nałożyć do wafli. Jeśli po 40 min. pracy maszynki są wciąż za rzadkie - trzeba włożyć je w odpowiednim pojemniku spożywczym do zamrażarki.
Syrop z agawy - ok. 3 łyżki. - z Evergreen.
Przygotowanie:
Mleko sojowe zmiksować z ksylitolem i cukrem waniliowym, przelać do miski.
Śmietanę sojową zmiksować z cukrem waniliowym i arrowroot, kurkumą i syropem z agawy. Dodać to do miski z mlekiem i wymieszać łyżką.
Całość wlać do maszyny do robienia lodów - ja korzystam z takiej promocyjnej z Biedronki ;)
Jak lody są już odpowiedniej konsystencji - nałożyć do wafli. Jeśli po 40 min. pracy maszynki są wciąż za rzadkie - trzeba włożyć je w odpowiednim pojemniku spożywczym do zamrażarki.
Trzeba pamiętać, że misa z tej maszynki musi być zamrożona wg instrukcji na 24 godz. przed wyrobem lodów. Misa mieści się w szufladzie w tradycyjnej zamrażarce.
Polecam - palce lizać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz