Taki oto pyszny budyń zrobiłam dziś na prośbę syna:)
Budyń "czekoladowy" bez czekolady w składzie ;)
Łatwy i szybki do zrobienia - bo nie trzeba czekać aż wystygnie!
Składniki, których ja użyłam (można zapewne robić własne modyfikacje):
mleko sojowe w temperaturze pokojowej - użyłam Isomil 2 wg przepisu
karob (mączka chleba świętojańskiego)
ksylitol zmielony na "cukier puder"
mączka guarowa - ja mam firmy Biovegan "BinderFIX Kaltspeisen" (Zagęszczacz do zimnych potraw - mączka guarowa bezglutenowa).
Wykonanie:
1.Zmiksować mleko z ksylitolem i karobem (proporcje jak na "kakao" - wg uznania i według własnego smaku - ja do szklanki mleka na Isomilu, który sam w sobie jest słodki, dodaję 1-2 łyżeczki pudru-ksylitolu i łyżeczkę karobu) .
2.Dodać mączkę guar wg przepisu (ja na szklankę mleka dodaję łyżeczkę) i miksować chwilę.
3.Nałożyć do miseczek, udekorować np. wiśniami :)
Gotowe od razu do zjedzenia.
Z tych samych składników tak samo można zrobić krem do tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz