Składniki:
ciasto:
zamiennik 1,5 jajka (ja zrobiłam z firmy Balviten - 3 łyżeczki na pół szklanki wody)
8 łyżek ksylitolu
1/3 szklanki oleju (używam Beskidzkiego rzepakowego)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie z firmy Bezgluten)
3 łyżki błonnika Psyllium (kupiłam w Evergreen) - błonnik ten dodaje ciastu bezglutenowemu jakości - nie kruszy się!
1,5 szklanki mieszanki bezglutenowej mąk (użyłam firmy Bezgluten mieszanki mąki domowej bez skrobi pszennej bezglutenowej)
jedno duże jabłko
budyń:
Gourmet Pudding firmy Byodo (ja karmelowy kupiłam w sklepie Balviten)
mleko sojowe (użyłam Isomil 2 przygotowanego wg przepisu na opakowaniu na 1,5 szklanki wody, jednak uważam, że lepszy by był w mniejszej ilości mleka, mi wyszedł trochę za rzadki)
2-3 łyżki ksylitolu
skład puddingu |
Przygotowanie:
1.Ugotować 3/4 mleka z ksylitolem, a w 1/4 zimnego mleka osobno rozmieszać zawartość torebki puddingu, dolać to do garnka z gotującym się mlekiem, na małym ogniu mieszać do uzyskania jednolitej gęstej masy.
2.Miksować ciasto dodając składniki w kolejności:
-zamiennik jajka z wodą
-ksylitol
-olej
-proszek do pieczenia
-psyllium
-mąka (mąkę dosypywać po troszku, miksować na małych obrotach)
3.Obrać jabłko, pokroić na ćwiartki i na cienkie plastry.
4.Połowę ciasta wyłożyć na niedużą blachę ( moja ma 35 x 10 cm) na papier pergaminowy do pieczenia, poukładać plastry jabłek, zalać budyniem, przykryć resztą ciasta.
5.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45 min. w temp. 180 stopni C.
efekt końcowy po wyjęciu z blachy, można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ze zmielonego ksylitolu |
Ciasto ma wygląd i smak nieodbiegający od glutenowego prototypu ;) Smacznego :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz