Prezentuję jabłka w cieście
z przetestowanej przeze mnie
gotowej czeskiej mieszanki do ich przyrządzenia.
Którą zakupiałm w sklepie internetowym Evergreen
1. Obrać min. jedno jabłko i pokroić na plastry, np. tak:
2. Mieszankę Hraska przygotować - ale tu uwaga!!! - nie według instrukcji!!!
Podane jest, że na 80 g mieszanki 120 ml wody, ale to zdecydowanie za dużo!!!
ciasto byloby wtedy za rzadkie! Polecam więc próbować szklankę wody na całą mieszankę (250 g) i ewentualnie dolewać wody...
(mi wyszła dobra gęstość ciasta przy 180 g mieszanki i 300 ml wody)
Podane jest, że na 80 g mieszanki 120 ml wody, ale to zdecydowanie za dużo!!!
ciasto byloby wtedy za rzadkie! Polecam więc próbować szklankę wody na całą mieszankę (250 g) i ewentualnie dolewać wody...
(mi wyszła dobra gęstość ciasta przy 180 g mieszanki i 300 ml wody)
3. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzanej patelni z olejem
4. Smażyć obustronnie na patelni nieprzywieralnej na oleju rzepakowym
z reszty ciasta - jeśli braknie jabłek, można usmażyć racuchy bez owoców
Oto gotowe jabłka w cieście:
a to gotowe racuchy bez jabłek
Według instrukcji - można wykorzystać różne owoce, nie koniecznie jabłka.
Mieszanka nie ma w składzie ani glutenu, ani jajka, ani mleka,
a zamiast cukru ma fruktozę. Nie zawiera chemii.
Mieszanka nie ma w składzie ani glutenu, ani jajka, ani mleka,
a zamiast cukru ma fruktozę. Nie zawiera chemii.
o widze, że chyba w tym samym sklepie kupujemy :), uwielniam te czeskie nazwy jedzenia jak chocby Karobowe bonbony :)
OdpowiedzUsuń